Ana içeriğe atla

EIGRP Nedir?

EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol-Gelişmiş İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü) Cisco tarafından geliştirilen IGRP(Interior Gateway Routing Protocol)’nin geliştirilmiş halidir. EIGRP ile IGRP’ye bir çok yeni özellik ve teknoloji eklenmiştir. Metrik olarak her ikisi de bant genişliği(bantwidth) ,gecikme (delay), yük (load) ve güvenilirlikten (reliability) oluşan kompozit metrik kullanır. Aşağıdaki tabloda IGRP ve EIGRP arasındaki farklar ve benzerlikler gösterilmiştir.






































Özellikler



IGRP



EIGRP



Metrik



Her ikisi de bant genişliği ve gecikmeden oluşan kompoziti metrik kullanır. İstenirse metrik hesabına yük ve güvenilirlikeklenebilir.



Güncelleme Hedef Adresi



255.255.255.255



224.0.0.10



CIDR Desteği



Yok



Var



VLSM Desteği



Yok



Var



Özetleme Desteği



Yok



Var



Kimlik Doğrulaması Desteği



Yok



Var



EIGRP’nin temel özellikleri şunlardır;

Dağıtılmış Güncelleme Algoritması (DUAL-Diffusing Update Algorithm): EIGRP tüm rota hesaplamalarında DUAL algoritmasını kullanır. Bu algoritma döngüsüz ve yedekli rotalar sağlar. DUAL kullanılarak hedef ağa giden tüm yedek rotalar kayıt edilir ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Bu bilgiler topoloji tablosunda tutulur.

Komşu Bitişikliğinin Kurma: EIGRP ile bir yönlendirici kendisine direkt bağlı yönlendiricilerle komşu bitişikliği (neighbor adgency) kurar. Komşu bitişikliklerinin kurulması ve canlı tutulması için Hello mesajı denen mekanizma kullanılır. Hello mesajlarının boyutları küçüktür. Böylelikle büyük boyutlu periyodik güncelleme mesajları gönderilerek bant genişliği boşuna kullanılmamış olur. Komşu bitişiklik bilgisi, komşuluk tablosunda tutulur.

Güvenilir Aktarım Protokolü (RTP -Reliable Transport Protocol) : EIGRP, yönlendiricilerin güncelleme paketleri gönderirken TCP’ye benzeyen RTP isimli güvenli bir protokol kullanır.

Kısmi ve Sınırlı Güncellemeler: EIGRP, RIP gibi her 30 saniyede tüm yönlendirme tablosunu komşu yönlendiricilere göndermez. Bunun yerine sadece rota bilgilerinde değişiklik olduğunda (bir ağın erişilemez olması) veya rota değişikliğinden sadece etkilenen yönlendiricilere güncelleme gönderir.

Hızlı Yakınsama (Convergence): EIGRP, DUAL sayesinde yedek rotalar tuttuğu için rota değişikliklerine çok çabuk uyum sağlar.

EIGRP, Cisco cihazlara özel bir dinamik yönlendirme protokolüydü. 2013 yılında Cisco EIGRP’nin temel özelliklerini RFC olarak yayınladı. Böylelikle diğer üreticiler de yönlendiricilerinde EIGRP çalıştırabileceklerdir.
Bazı kitaplarda EIGRP için hem distance vector hem de link state özellikleri taşıdığı için hibrid protokol denmektedir. Ama Cisco tüm resmi dokümanlarında EIGRP’yi distance vector protokol olarak kabul etmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

OSI Referans Modeli Nedir?

ISO (International Organization for Standardization) 1984 yılında OSI(Open Systems Interconnection ) ismini verdiği ,7 katmanlı(Layer) açık standart  referans modelini yayınladı. Bu referans modelinin yayınlanmasındaki  amaç bir referans modeli oluşturmak aynı zamanda İnternet’te kullanılacak bir protokol paketi sunmaktı. Fakat çok daha önceleri geliştirilmeye başlanan TCP/IP protokol kümesi daha popüler hale geldi ve İnternet için OSI referans modeli yerine TCP/IP protokol kümesi tercih edilmeye başlandı. Ağ protokolleri ve çalışmalarını açıklamak için katmanlı model kullanmanın belirli avantajları vardır; Farklı üreticilerin ürünleri birbirleri ile sorunsuz çalışabilir. Ağ işlevlerini sağlamak için ortak bir dil sunar. Bir katmandaki teknolojik gelişmeler diğer katmanları etkilemez. Örneğin IPv4’ten IPv6’ya geçilmesi gibi. Belirli bir katmanda çalışan protokoller, alt ve üst katmanlarla beraber tanımlı olduğu için protokol tasarımlarında yeniliklere yardımcı olur.   O...