Ana içeriğe atla

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol)

TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ

Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır;

  • Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir.

  • Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalara(segment) ayırır. Her segmente tekrar birleştirmek için bir bilgi (header-başlık) eklenir. Bu başlığın bir görevi de segmentin izlenmesidir.

  • Farklı uygulamaları tanımlama: Ağınızdaki her bir hostta farklı uygula katmanı protokolleri çalışıyor olabilir. Taşıma katmanı her bir uygulama katmanı protokolünü birbirinden ayırabilmek için segmentlere bir bilgi eklemelidir. Bu bilgi port numarasıdır.

  • Oturum çoğullama : Canlı video vb. veri türlerini ağ boyunca tam bir akış şeklinde göndermek ağın tıkanmasına diğer uygulamaların çalışmamasına neden olur. Aynı anda hostta çalışan bütün uygulamalar segmentlere ayrılıp gönderilerek bu sorun önlenmiş olur.


 

TCP VE UDP PROTOKLERİNİN ÖZELLİKLERİ

TCP güvenilir bir taşıma katmanı protokoldür. Veriler segmentelere ayrılıp gönderildikten sonra gönderici host, alıcı hosttan segmentleri aldığına dair onay bekler, onay alınca segmentlerin devamını gönderir, onay alamazsa gitmeyen segmentleri tekrar gönderir. Böylelikle segmentler eksiksiz bir şekilde iletilmiş olur. TCP veriyi  segmentlere ayırırken her bir segmente sıra numarası ekler.  Böylelikle hangi segmentlerin kaybolduğu tesbit edilir ve sadece kayıp segmentler tekrar iletilir. Alıcı hostta veriler bu sıra numaralarına göre düzgün bir şekilde tekrar birleştirilir. Tabi ki bu güvenlik mekanizmaları ağ kaynaklarına ek bir yük bindirir. TCP’nin bir özelliği de akış kontrolüdür. (flow control) Yani ağda bir tıkanıklık varsa gönderilen veri akış hızı veri miktarı ayarlanarak düşürülür.

 

UDP güvenilir olmayan bir taşıma katmanı protokolüdür. Bunun anlamı gönderilen segmentler alıcıya ulaşmayacak değildir. Belki segmentlerin hepsi alıcıya ulaşacaktır fakat UDP protokolünde TCP protokolünde olan güvenlik mekanizmaları olmadığından bunu garanti etmez. UDP protokolü TCP’nin ağ kaynaklarına ek yük bindirmesi sebebiyle uygun uygulama katmanı protokollerinde kullanılır. UDP, en iyi çabaya dayalı teslimat(best effort delivery) protokolü olarak ta adlandırılır. UDP, TCP’de olduğu gibi alındı onayı istemez, segmentlere sıra numarası eklemez, alıcı hostta da sırayla değil geldiği sıra ile birleştirir. Akış kontrolü yoktur.  Aşağıdaki şekilde TCP ve UDP protokollerinin özelikleri  bir arada verilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...