Ana içeriğe atla

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz.

Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz.

Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp birçok konu hakkında bilgi verildiği için sizi sektöre hazırlar.

CCNA sertifikasını alabilmek için CCNA 200-125 sınavına girmek gereklidir. 24 şubat 2020'den sonra sınav kodu CCNA 200-301 olarak değişecektir. Sınava girmek için herhangi bir ön şart yoktur. Bazı üreticilerin sertifikalarının sınavına giriş için yetkili iş ortağından eğitim almanız gerekirken Cisco sertifikaları için böyle bir şart yoktur. Kendiniz çalışarak sınava hazırlanabilirsiniz fakat imkanı olanlara sınıf içi eğitim almalarını tavsiye ederim.

Yukarıda Cisco CCNA sertifikasına giriş için herhangi bir şart yok deyince yanlış anlaşılmasın. Sertifika sınavından önce CCNA ile ilgili sınıf içi bir eğitim veya çevrimiçi kurs tavsiye edilir ki yazının ileriki bölümlerinde ayrıntılı bahsedeceğim.

CCNA sertifikası ağ sektörüne giriş için temel bilgileri içeriyor demiştik. 24 Şubat 2020'den sonra yapılacak güncelleme ile aşağıdaki konular eğitim müfredatı içinde yer almaktadır.

  • Ağ Temelleri

  • Ağ Erişimi

  • IP Bağlanılabilirliği

  • Güvenlik Temelleri

  • Kablosuz Ağ Teknolojileri

  • Otomasyon ve Programlanabilirlik


Cisco CCNA sertifika sınavı için 2019 yılındaki ücret 325 $'dır. Cisco CCNA sınavı Pearson VUE yetkili sınav merkezlerinde online ortamda yapılmaktadır.

Cisco CCNA sertifikasını alarak yönlendirilmiş ve anahtarlanmış ağların kurulumunu, sorun giderme aşamalarını, WAN bağlantılarını gerçekleştirmeyi ve ağ güvenliğine yönelik tehditleri azaltmayı öğrenirsiniz. CCNA sertifikası Cisco'nun en popüler sertifikasıdır. Daha önce de belirtmiştik iş ilanlarına bakarsanız birçok ilanda CCNA sertifikasının istendiğini göreceksiniz.



 

CCNA Sınavı İçin Ön Koşul Var mıdır?


Her ne kadar yukarıda ön koşul yok demiş olsak ta yaş bakımından sınava giriş için belirli kurallar konmuştur. Yine  Amerikan ambargosunun olduğu Küba, İran, Suriye gibi ülkelerde bu sınava giremezsiniz. Yaş sınırlaması aşağıda belirtilmiştir.

13 yaşından küçükler:  Yazılı veli izni bile olsa sınava giremezler.

13-17 yaş arasındakiler: Yazılı veli izni ile sınava girebilirler.

18 aş ve üzeri: Sınava girmesi için tabi ki izin gerekli değil :)

Ülkemizde küçük yaşlarda bu sınava giren görmediğim için aslında bu konudan bahsetmeyebilirdik ama eklemiş olduk. Ama yurt dışında küçük yaşlarda bu sertifikayı alan kişiler görmek mümkün. Örneğin Michael 14 yaşında CCNA 16 yaşında CCNP almıştı.

CCNA Sertifikasyonu Nasıl Alınır?


CCNA sertifika sınavına hazırlanmanın birçok yolu var. Öncelikle tavsiyem zaman ve maddi imkan el veriyorsa sınıf içi bir eğitime katılmanızdır. Tabi bu tavsiye İstanbul, Ankara ve İzmir gibi eğitim kurumlarının olduğu iller için geçerli. Bu iller dışındakiler için tek çare online eğitimler ve yazılı kaynaklardır.

CCNA Sınavına Hazırlık İçin Kaynaklar


İngilizce kaynak isterseniz Cisco Press tarafından yayınlanan Wendell Odom imzalı Official Cert Guide kitaplarını tavsiye ederim.

Türkçe kaynak isterseniz tarafımca yazılmış Ağ Yöneticiliğinin Temelleri-CCNA Sınavı  Hazırlık Rehberi isimli kitabımı tavsiye ederim.



Udemy Cisco CCNA Eğitimi


Sınıf içi eğitimlere katılma imkanı olmayanlar için Udemy Cisco CCNA Eğitimimi tavsiye ederim. Udemy'nin en çok satan CCNA eğitimine kayıt olarak sınava çok iyi bir şekilde hazırlanabilirsiniz.



Güncel CCNA müfredatını içeren bu eğitime kayıt olmadan önce eğitime katılanların hatta sertifika sınavını başarı ile geçenlerin yorumlarını okumanızı tavsiye ederim.

Labratuar Uygulamaları


Cisco CCNA sınavında 3-4 adet labratuar uygulama sorusu çıkıyor. Yukarıda bahsettiğim Udemy Cisco CCNA Eğitimimde her konu hakkında gerekli uygulamaları Packet Tracer simülasyon programı ile yapıyoruz. Fakat daha fazla uygulama yapmak isterseniz Adım Adım Packet Tracer Uygulamaları | 35 Günde 35 Uygulamaeğitimime de kayıt olabilirsiniz.



 

 

Sınav Öncesi Hazırlık


Cisco CCNA sınavı İngilizce olduğu için orta seviyede İngilizce bilmeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte sınavda çıkan sorulara benzer testleri çözerek sınav öncesi stresinizi atabilirsiniz. Örneğin bu sitede  ücretsiz olarak testleri çözebilir kendinizi sınava hazırlayabilirsiniz.



Cisco CCNA Sertifika Sahip Olunarak Başvurulacak İşler


Cisco CCNA sınavına sahip olduktan sonra aşağıda belirtilen işlere başvuru yapabilirsiniz.

  • Sistem Destek Mühendisi

  • Network Mühendisi

  • Network Uzmanı

  • Bilgi İşlem Uzmanı

  • Network Yöneticisi


Yine yanlış anlaşılmasın sertifika aldınız mı kapılar arkasına kadar açılacak yolunuza kırmızı halılar serilecek diye umut tacirliği yapmak istemem ama yukarıda da anlattığım gibi size bir artı değer katacağı ve özellikle yeni mezunsanız sertifikası olmayan yeni mezunların bir adım önüne geçmenizi sağlayacağı aşikardır.

CCNA Sınavı Ücreti Ne Kadardır?


24 Şubat 2020'den sonra geçerli olacak Cisco CCNA 200-301 sınavı ücreti 255$'dır. 



Sınava kayıt olmak veya güncel sınav ücretini görmek için Pearson Vue web sitesini ziyaret ediniz.

Bu yazıyla ilgili sorularınız olursa aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Yorumlar

  1. hocam iyi günler, üniversitelere bilgi güvenliği teknolojisi adı altında bölümler açıldı, yeterli düzeyde ingilizcem var bu bölümü okumamı tavsiye eder misiniz? okul ile birlikte sizin eğitimlerinizi de takip edersem ve sertifikaları alırsam iş bulabilir miyim kolaylıkla?

    YanıtlaSil
  2. Her zaman bilişimle ilgili en az 2 yıllık bir okul mezunu olmak gerektiğini söylerim zaten. Diplomanızı sertifikalarla taçlandırınca tabi iş bulmanız kolaylaşır. Yüzde yüz garanti olur diyemeyiz tabi nasip kısmet.

    YanıtlaSil
  3. Adamsınn! Gerçekten güzel bir içerik. Hem Türkçe hemde egodan uzak. Başarılarınızın devamını dilerim. Udemy'deki kurslarınıza hemen kayıt olurum.

    YanıtlaSil
  4. İlginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...