Ana içeriğe atla

WAN Bağlantı Çeşitleri

Aşağıdaki şekilde WAN bağlantısı çeşitleri gösterilmiştir.



Ülkemizde de sıklıkla kullanılan bazı WAN bağlantısı çeşitlerinin ayrıntısını görelim.

Kiralık Hatlar: Kalıcı bağlantı sağlayan noktadan noktaya adanmış bağlantı çeşididir. Kiralık hatlar servis sağlayıcılardan kiralanır. Kiralık hatlara, seri bağlantı, noktadan noktaya bağlantı ve veya T1/E1 veya T3/E3 hatlar da denir. T Amerika’daki, E Avrupa’daki standardı gösterir. Aşağıdaki tabloda Amerikan ve Avrupa standartları ve hızları gösterilmiştir.

 








































Ülke



WAN Hızı



Amerika



T1=1.544 Mb/sn



Amerika



T2=6 Mb/sn



Amerika



T3= 45 Mb/sn



Amerika



T4= 275 Mb/sn



Avrupa



E1= 2.048 Mb/sn



Avrupa



E2= 8 Mb/sn



Avrupa



E3= 34 Mb/sn



Avrupa



E4= 140 Mb/sn



Kurulum basitliği, hız kalitesi ve verimlilik gibi avantajlarına karşı çok pahalı bir teknolojidir. Fakat adanmış bir hat olduğu için uçlar arasında gecikme ve jitter (titreme) etkisi çok az olduğundan VoIP ve video uygulamaları için çok idealdir.

Metro Ethernet: Adında anlaşılacağı üzere aslında bir LAN teknolojisidir. Fiber optik kablo standartlarının ve teknolojilerinin gelişmesi ile daha uzak mesafelere LAN hizmeti sunmak mümkün olmuştur. Servis sağlayıcılar fiber optik kablolar üzerinden Metro Ethernet hizmetini sunarlar. Yüksek hızda bağlantı sağlama avantajına karşı ülkemizde abonelik ücretleri yüksektir. Telekom şirketi abonenin sistem odasında bir switchte Metro Etherneti sonlandırarak bu hizmeti sunar.

MPLS(Çoklu Protokol Etiket Anahtarlama-Multi Protocol Label Switching) : Bir paket anahtarlamalı ağda devre anahtarlamalı ağ özelliklerini sunan veri taşıma mekanizmasıdır. Paketlere etiketler ekler ve paketleri göndermek için bu etiketler kullanılır. Paketler gönderilirken IP adresleri kullanılmaz. MPLS bir servis sağlayıcı WAN teknolojisidir. Bu sayede çeşitli ağ protokollerini kapsayan her türlü veri trafiğini taşıyabilir.

Uydu (Very Small Aperture Terminal – VSAT) : Servis sağlayıcıların alt yapılarının olmadığı yerlerde WAN hizmeti sağlayan teknolojidir. Evlerimizde kullandığımız çanak antenler ile VSAT teknolojisine uygun LNB’ler ile hizmet sağlanır. Düşük hız ve yüksek fiyat dezavantajlarındandır.

Dijital Abone Hattı (Digital Subscribe Line-DSL) : Bakır telefon kabloları üzerinden yüksek bant genişliği sunan her zaman açık bağlantı teknolojisidir. DSL modemler Ethernet sinyalini DSL sinyaline çevirerek telefon hattına verir. Servis sağlayıcı tarafında DSLAM(DSL Access Multiplexer) ismi verilen cihazlar bir çok abone hattını yüksek hızlı bir hatta bağlar. ADSL, VDSL, GSHDSL gibi türleri ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kablo : Kablo TV alt yapısı üzerinden koaksiyel kablo aracılığıyla İnternet hizmeti sunan teknolojidir. DSL gibi her zaman açık bir bağlantı sunar. Kablo modemler, Ethernet sinyalini genişbant frekanslara çevirerek kablo tv hattına verir. Servis sağlayıcı tarafında kablo modem sinyallerini alan, gönderen ve İnternet hizmeti sunan CMTS ismi verilen cihazlar vardır. Kablo İnternet hizmeti uygun fiyatına karşılık, aboneler aynı bant genişliğini paylaştıkları için abone sayısının fazla olduğu durumlarda düşük hızlar sunar.

Kablosuz (Wi-Fi) ve 3G/4G Hücresel : Bir çok şehirde kablosuz İnternet hizmeti veren küçük servis sağlayıcılar kurulmuştur. Telefon hattı ya da kablo TV alt yapısı gerekmeyen ve daha uygun ücretlerle hizmet veren bu servis sağlayıcıların yanında belediyeler gibi kurumlar da ücretsiz Wi-Fi hizmeti vermektedir.
Mobil cihazların kullanımım artmasıyla beraber hücresel servis, telefon hizmeti yanında İnternet hizmeti de sağlamaya başlamıştır. Bir çok kurumsal firma ana bağlantı olarak GSHDSL kullanırken yedek bağlantı olarak ta 3G/4G Hücresel bağlantıları kullanmaktadır.

Çevirmeli Bağlantı, Frame Relay, ISDN gibi artık pek kullanılmayan teknolojilere değinilmemiştir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...