Ana içeriğe atla

Etherchannel, PagP, LACP Nedir?

Ağda fiziksel artıklık, anahtar sayısını arttırıp alternatif yollar oluşturmakla birlikte, anahtarlar arasında birden fazla link kullanarak daha hızlı ve yedekli bağlantılar ile de yapılabilir. Anahtarlar arasındaki birden fazla link kümelenerek daha hızlı bağlantılar elde  edilmiş olur. Bu amaçla önceleri Cisco tarafından geliştirilen ve birden fazla  FastEthernet arayüzünü gruplandırarak tek bir kanal gibi çalışmasını sağlayan EtherChannel teknolojisi geliştirilmiştir. Anahtarlar arasında elde edilen bu sanal arayüze port kanalı denir (port channel). EtherChannel ile bağlantıları kümeleyerek, daha hızlı portları  olan ve daha pahalı bir anahtar almak yerine , boş portları kullanarak hızlı bağlantılar elde edilir. Bunun yanı sıra anahtarlar arasında birden fazla yol olduğu için yük dengeleme (load balancing) yapılabilir. Ayrıca bir EtherChannel kanalı oluşturduysak STP artık bunu tek bir port gibi gördüğünden, kanalı oluşturan bütün portlar iletimde olur. Kanalı oluşturan linklerden biri arızalansa bile veri trafiği kesilmez ayrıca STP tekrar çalışmaz. Sekiz porta kadar kümeleme yapılabilir. Yani 8 adet FastEthernet portu kümelendiğinde 800 Mbps hız elde edilir. Ya da  8 adet GigabitEthernet portu kümelendiğinde 8 Gbps hız elde edilir. Aşağıdaki şekilde Gbit destekleyen ağ kartına  sahip hostlar arasında  EtherChannel ile portlar kümelenerek daha hızlı bir bağlantı elde edilmiştir.



ETHERCHANNEL GEREKLİLİKLERİ

EtherChannel yapılandırması için bazı gereklilikler vardır. İki anahtarda da bazı özelliklerin aynı olması gerekir.  Bunlar;

Hız ve dupleks: Her iki tarafta aynı hız ve duplekse sahip olmalıdır. Bir taraf 100 Mbps diğer taraf 1 Gbps hızda ise EtherChannel kurulmaz. Ya da bir tafar half dupleks diğer taraf full dupleks ise yine EtherChannel kurulmaz.

Mode: Her iki tarafta access ya da trunk modda olmalıdır. Tabi ki anahtarlar arasından VLAN’ler geçecekse trunk olmalıdır.

VLAN Eşleşmesi:  EtherChannel grubu içindeki tüm portlar ya aynı VLAN’e atanmalı ya da trunk yapılmalıdır.

Trunk Port Özellikleri: Trunk portlardan geçmesine izin verilen VLAN’ler ve Native VLAN aynı olmalıdır.

ETHERCHANNEL PROTOKOLLERİ

EtherChannel ile portları kümelemek için herhangi bir protokol kullanmadan statik olarak yapılandırabiliriz. Fakat dinamik olarak portların aralarında görüşüp, konuşup (negotiate) bir protkolde anlaşmalarını  sağlamak mümkündür.

Bu protokoller Cisco cihazlara özel PagP (Port Aggregation Protoco) ile bir IEEE standartı olan(IEEE 802.3ad) LACP’dir(Link Aggregation Control Protocol).

 

Anahtarların PagP’de anlaşması için iki mod bulunur.

-Desirable: Diğer arayüzlerle PagP anlaşmasını başlatır.

-Auto: Bir arayüzü pasif cevaplama durumuna sokar. Yani diğer tarafı bekler.

 

Anahtarların LACP’de anlaşması için iki mod bulunur.

-Active: Diğer arayüzlerle LACP anlaşmasını başlatır.

-Passive: Bir arayüzü pasif cevaplama durumuna sokar. Yani diğer tarafı bekler.

 

Bir de on dediğimiz mod vardır ki her iki arayüzde yapılandırıldığında herhangi bir görüşme müzakere olmadan EtherChannel kurulur.

ETHERCHANNEL YAPILANDIRMASI

S1 ve S2 anahtarları arasındaki  Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarını EtherChannel ile kümeleyerek 300 Mbps hızında bir kanal elde edelim. Bunu yaparken müzakeresiz (On) PagP ve LACP kullanacağız.

 

Görüşme Olmadan (Mode On)

 

S1(config)#interface range fastEthernet 0/1-3

S1(config-if-range)#channel-group 1 mode on

 

S2(config)#interface range fastEthernet 0/1-3

S2(config-if-range)#channel-group 1 mode on

 

Yukarıdaki komutlarla her iki anahtarda da range komutu ile belirli bir aralık değeri tanımlayarak arayüz altına girdik. Ardından grup numarası 1 verdik ve mod olarak on seçtik. Böylelikle herhangi bir protokol kullanmadan statik olarak portları kümeledik. show etherchannel summary komutu ile yapılandırmayı doğrulayalım.



Yukarıdaki şekilden herhangi bir protokol olmadan Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarının kümelendiğini görüyoruz.

 

Görüşme İle  (Mode Desirable)

 

Anahtarların PagP’de anlaşması için her iki tarafı da desirable mod veya bir taraf desirable diğer taraf auto mod ile ayarlamak yeterlidir. Ben her iki tarafı akılda kalması açısından  desirable yapın derim.

 

S1(config)#interface range fastEthernet 0/1-3

S1(config-if-range)#channel-group 2 mode desirable

 

 

S2(config)#interface range fastEthernet 0/1-3

S2(config-if-range)#channel-group 2 mode desirable

 

Yapılandırmayı doğrulayalım.



Yukarıdaki şekilden PagP protokolü ile Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarının kümelendiğini görüyoruz.

 

Görüşme İle  (Mode Active)

Anahtarların LACP’de anlaşması için her iki tarafı da active mod veya bir taraf active  diğer taraf passive mod ile ayarlamak yeterlidir. Ben her iki tarafı akılda kalması açısından  active yapın derim.

 

 

S1(config)#interface range fastEthernet 0/1-3

S1(config-if-range)#channel-group 3 mode active

 

 

S2(config)#interface range fastEthernet 0/1-3

S2(config-if-range)#channel-group 3 mode active

Yapılandırmayı doğrulayalım.



Yukarıdaki şekilden LACP protokolü ile Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarının kümelendiğini görüyoruz.

 

Aşağıdaki resmi Packet Tracer EtherChannel yapılandırmasından aldım. Dikkat ederseniz tüm portlar yeşil. Yani STP, tüm portları tek bir port gibi kabul ediyor ve hepsi iletim durumunda.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...