Ana içeriğe atla

VTP (VLAN Trunking Protocol) Nedir?

Onlarca anahtardan oluşan bir yerel ağımız varsa her bir anahtarda VLAN oluşturmak,silmek veya düzenlemek oldukça zahmetli bir iştir. Cisco geliştirdiği bir protokolle, bir anahtarda oluşturulan VLAN’lerin diğer anahtarlara otomatik olarak aktarılmasını sağlayan VTP(VLAN Trunk Protocol) VLAN Trunk Protokolünü geliştirmiştir. VTP sadece Cisco anahtarlarda çalışır. VTP’nin 3 tabne modu vardır. VTP Sunucu(VTP Server),VTP İstemci (VTP Client) ve VTP Saydam (VTP Transparent). Varsayılan olarak Cisco anahtarlar VTP Sunucu modundadır. VTP Sunucudan diğer anahtarlara aktarılan bilgi sadece vlan vlanid ve vlan name bilgileridir. Yani switchport access vlan vlanid komutu aktarılmaz. Ağ yöneticisi anahtarlarda VLAN’lere üye olacak portları manuel olarak yapılandırmak zorundadır.

Aşağıdaki tabloda VTP modlarının özellikleri verilmiştir.



Anahtarlarda VTP yapılandırılmasını çalışması için anahtarların tümünde VTP domain ve VTP password bilgilerinin aynı olması gerekir. Aşağıdaki topolojide SW1 VTP Sunucu, SW2 VTP Saydam, SW3 ise VTP İstemci olarak yapılandırılacaktır.



Öncelikle VTP sunucuda oluşturulan VLAN’lerin diğer anahtarlara aktarılabilmesi için anahtarlar arasında bağlantı sağlayan portları trunk yapıyoruz. Sonrasında her bir anahtarda VTP yapılandırmasını gerçekleştiriyoruz.
SW1(config)#interface fastEthernet 0/24
SW1(config-if)#switchport mode trunk

SW2(config)#interface fastEthernet 0/24
SW2(config-if)#switchport mode trunk
SW2(config-if)#exit
SW2(config)#interface fastEthernet 0/23
SW2(config-if)#switchport mode trunk

SW3(config)#interface fastEthernet 0/23
SW3(config-if)#switchport mode trunk


SW1(config)#vtp domain AYT
Changing VTP domain name from NULL to AYT
SW1(config)#vtp mode server
Device mode already VTP SERVER.
SW1(config)#vtp password 1234bes
Setting device VLAN database password to 1234bes
SW1(config)#vtp version 2

SW2(config)#vtp domain AYT
Domain name already set to AYT.
SW2(config)#vtp mode transparent
Setting device to VTP TRANSPARENT mode.
SW2(config)#vtp password 1234bes
Setting device VLAN database password to 1234bes
SW2(config)#vtp version 2

SW3(config)#vtp domain AYT
Domain name already set to AYT.
SW3(config)#vtp password 1234bes
Setting device VLAN database password to 1234bes
SW3(config)#vtp mode client
Setting device to VTP CLIENT mode.
SW3(config)#vtp version 2
Cannot modify version in VTP client mode

Yukarıda gördüğünüz üzere istemci modundaki SW3’te VTP versiyonu ayarlayamadık.

Her bir anahtardaki VTP yapılandırmasını show vtp status komutu ile görüntüleyebiliriz.
SW1#sh vtp status
VTP Version : 2
Configuration Revision : 1
Maximum VLANs supported locally : 255
Number of existing VLANs : 5
VTP Operating Mode : Server
VTP Domain Name : AYT
VTP Pruning Mode : Disabled
VTP V2 Mode : Disabled
VTP Traps Generation : Disabled
MD5 digest : 0xEE 0x19 0xB2 0x1A 0x5C 0x55 0xE6 0xDF
Configuration last modified by 0.0.0.0 at 3-1-93 00:06:41
Local updater ID is 0.0.0.0 (no valid interface found)

Şimdi tüm anahtarlarda show vlan komutu ile var olan VLAN’leri görüntüleyelim. Tüm anahtarlarda sadece varsayılan VLAN olan VLAN1 görülmektedir.
SW3#show vlan

VLAN Name Status Ports
---- -------------------------------- --------- ---------------
1 default active Fa0/1, Fa0/2,

SW1’de VLAN’ler oluşturalım.
SW1(config)#vlan 10
SW1(config-vlan)#vlan 20
SW1(config-vlan)#vlan 30

SW3’te yeniden show vlan komutu ile var olan VLAN’leri görüntüleyelim.



Yukarıdaki çıktıdan istemci modunda olan SW3’ün, sunucu modundaki SW1’de oluşturulan VLAN’leri aldığını görüyoruz.

Saydam modta olan SW2’de show vlan komutunu kullanırsak herhangi bir VLAN alınmadığını görebiliriz. SW2, SW1’den aldığı VLAN bilgilerini SW3’e geçirmiş ve kendi VLAN veri tabanında başka bir işlem yapmamıştır.

SW2’de istersek VLAN’ler oluşturabiliriz. SW3’te VLAN oluşturmayı deneyelim.
SW3(config)#vlan 40
VTP VLAN configuration not allowed when device is in CLIENT mode.

Yukarıdaki çıktıdan anlıyoruz ki istemci modundaki anahtarlarda VLAN oluşturamayız.

Son olarak SW3’te show vtp status komutu ile VTP durumuna bakalım. Burada Configuration Revision değeri bir öncekine göre artmıştır. İşte istemci modundaki anahtar, bir VLAN eklendiğini veya silindiğini revizyon numarasından anlar. Revizyon numarası arttı ise sunucu anahtardan VLAN bilgilerini talep eder. İstemci, sunucudan aldığı VLAN bilgilerini kendi VLAN veri tabanına kayıt eder. Yani anahtar tekrar başlatılsa bile VLAN’ler silinmez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...