Ana içeriğe atla

Değişken Uzunluklu Alt Ağ Maskeleri -VLSM

Temel alt ağ oluşturma süreci, küçük ağlar için yeterlidir ama büyük kurumsal ağlarda gereken esnekliği sağlamaz.




Değişken Uzunluklu Alt Ağ Maskeleri (VLSM) adres alanının verimli kullanılmasını sağlar. Ayrıca, yönlendiricilerin yönlendirme bilgisi özetinden yararlanmasına imkan veren hiyerarşik IP adreslemesini de sağlar . Yönlendirme bilgisi özeti, dağıtım ve merkez yönlendiricilerindeki yönlendirme tablolarının boyutunu azaltır. Daha küçük yönlendirme tabloları, yönlendirme aramaları için daha az işlemci süresi gerektirir.



VLSM, bir alt ağda alt ağ oluşturma kavramıdır. Başlangıçta adresleme verimliliğini maksimuma çıkarmak için geliştirilmiştir. Özel adreslemenin bulunmasıyla, VLSM’nin temel avantajı düzenleme ve özetleme haline gelmiştir.

Yönlendirme protokollerinin hepsi VLSM’yi desteklemez. RIPv1 gibi sınıflı yönlendirme protokolleri, bir yönlendirme güncellemesiyle bir alt ağ maskesini içermez. Arayüzüne bir alt ağ maskesinin atandığı bir yönlendirici, aynı sınıf içindeki tüm paketlere aynı alt ağ maskesinin atanmış olduğunu varsayar.




Sınıfsız yönlendirme protokolleri, VLSM’nin kullanımını destekler; çünkü tüm güncelleme paketleriyle alt ağ maskesi gönderilir. Sınıfsız yönlendirme protokolleri RIPv2, EIGRP ve OSPF’dir.

VLSM'nin faydaları:

Adres alanının verimli kullanımına imkan verir
Çoklu alt ağ maskesi uzunluklarının kullanımına izin verir
Bir adres bloğunu daha küçük bloklara ayırır
Yönlendirme bilgisi özetine izin verir
Ağ tasarımında daha fazla esneklik sağlar
Hiyerarşik kurumsal ağları destekler






style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9527884110640698"
data-ad-slot="4964167560"
data-ad-format="auto">



VLSM, her alt ağ için farklı maskelerin kullanımına izin verir. Bir ağ adresi alt ağlara bölündükten sonra, bu alt ağların daha da bölünmesi alt-alt ağları oluşturur.

Örneğin /16 alt ağ maskesine sahip 10.0.0.0/8 ağı, her biri 16,382 konak bilgisayarı adresleme yeteneğine sahip 256 alt ağa bölünür.

10.0.0.0/16

10.1.0.0/16

10.2.0.0/16'dan 10.255.0.0/16'ya kadar

Bu /16 alt ağlardan herhangi birine (örneğin 10.1.0.0/16 gibi) bir /24 alt ağ maskesinin uygulanması, 256 alt ağ bölümüne neden olur. Bu yeni alt ağların her biri 254 konak bilgisayarı adresleme yeteneğine sahiptir.

10.1.1.0/24

10.1.2.0/24

10.1.3.0/24'ten 10.1.255.0/24'e kadar

Bu /24 alt ağlarından herhangi birine (10.1.3.0/28 gibi) bir alt ağ maskesi uygulamak, 16 alt ağ bölümüne neden olur. Bu yeni alt ağlardan her biri, 14 konak bilgisayarı adresleme yeteneğine sahiptir.

10.1.3.0/28

10.1.3.16/28

10.1.3.32/28'den 10.1.3.240/28'e kadar







VLSM ile bir IP adresleme şemasının tasarlanması, pratik yapmak ve planlama gerektirir. Bir uygulama örneği olarak, aşağıdaki gereksinimlere sahip bir ağ verilmiştir:

Atlanta Merkezi = 58 konak bilgisayar adresi
Perth Merkezi = 10 konak bilgisayar adresi
Sydney Merkezi = 10 konak bilgisayar adresi
Corpus Merkezi = 10 konak bilgisayar adresi
WAN bağları = (her biri) 2 konak bilgisayar adresi
58 konak bilgisayarlı en büyük ağ kesimini barındırmak için /26 alt ağı gerekir. Temel bir alt ağ oluşturma şeması faydasızdır ve sadece dört alt ağ oluşturur. Bu, gereken yedi LAN/WAN kesiminin her birini adreslemek için yeterli değildir. Bir VLSM adresleme şeması bu problemi çözer.



Bir VLSM alt ağ şemasını uygularken, alt ağ gereksinimlerinin planlanmasında daima konak bilgisayar sayısında biraz büyümeye izin verin.









style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9527884110640698"
data-ad-slot="4964167560"
data-ad-format="auto">







* CISCO Networking Academy CCNA Discovery Eğitim Dökümanlarıdan alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...