Ana içeriğe atla

iOS 9 güncelleme raporu

 

iOS 9 dün itibariyle güncellemek için yayımlandı Apple tarafından. Beta versiyonuna oranla alışılmışın ötesinde gelişimler var, Wi-Fi gücü, kablosuz ağ gücü, kriptolaması ve algoritmasıyla eski sürümlere oranla epeyce çalışılmış iOS 9'da. Bunda Cisco'nun ve IBM'in çalışmaları yadsınamaz ve bununla birlikte Apple,iPhone 5 modellerinin de problemlerle karşılaşmaması için iCloud, iTunes uygulamalarında yeniliğe gitti. İlk gün server'larda yaşanan probleme rağmen sayı olarak hatırı sayılır kullanıcı sayısı iOS 9'u tercih etmeye başladı, üstelik henüz iOS 9'a geçiş yapmayan iPhone 6 kullannıcıları bulunuyor. Evet, ağırlıklı olarakiPhone 6 kullanıcıları iOS 9'a genüz geçmemişken iPhone 5 modelleri kullanıcıları karşılaşacağı stabilizasyon problemlerinden ötürü şimdilik güncellemeyi askıya aldılar.



iPhone 5 modelleri kullanıcıları, özellikle iPhone 5S için bazı veri kayıbı problemleri oldu. Bu problemleri oyunlarda ve fotoğrafçılık uygulamalarında yaşanan erişim bozuklukları izledi. Fakat iCloud'a yedekleyen kişiler şimdiye kadar fazla problemle karşılaşmadı. Bunun dışında takılma, ağırlaşma, yavaşlama gibi bir problem iOS 9'a geçişle birlikte gözlemlenmedi.

iOS 9 güncellemesinde Apple'a, Cisco'nun desteğini görüyoruz. Wi-Fi bağlantıları hızlandı, kablosuz internet erişimi eski sürümlere göre epeyce hızlandı. Bunun sorumlusu Cisco'nun Apple için hazırladığı iOS 9 yazılım altyapısı. Bununla birlikte Cisco'nun iOS 9'un kriptolama altyapısının bir kısımını üstlendiği de söyleniyordu. Cisco ve IBM, iOS 9'un arkasında olan yazılım üreticileri.




iOS 9'u kişisel olarak Janis Joplin'e benzetiyorum. Janis gibi kendi alanında özgün, kendi çalışma sitili, kendi çalışma prensibi olan bir işletim sistemi. Üstelik Janis gibi bir otomobile de sahip olacak kendisi; "Apple Car". Siri'nin yetenekleri, iOS 9'u "iOS 9" yapan özellik. iOS 9'daki Siri başlı başına farklılaşan bir kişisel asistan, internette dolaşan bir kişisel asistan. Aslında internette dolaşıyor olması internet veri kullanımınızı biraz artıracaktır. Yeni olarak geliştirilen Siri, eskisine oranla biraz daha fazla internet kullanımı harcıyor. Örneğin bir hava durumu sorgusu yolladığınızda eskisinden daha çok alana yayıldığı için internet verisi artış gösteriyor. Buna karşın pil tüketiminde veya RAM konusunda henüz problem yaratabilecek bir şekilde farklılık gözlemlenmedi.

iOS 9'un Siri'si, aynı zamanda Apple TV'nin Siri'siyle aynı şekilde çalışacak. Yani Apple TV'nin Siri'si,iPhone veya iPad'lerinizdeki bilgilerden haberdar olacak, böylece Apple TV'deki Siri'de iPhone veya iPadile ilgili bilgileri de sunabilecek; örneğin "Siri, xx kişiyi arar mısın?" gibi. Bununla birlikte Car Play'de de aynı durum söz konusu.

Not: iOS 9  güncellenemedi gibi bir problemle karşılaşıyorsanız, önce modemi tekrar çalıştırmayı deneyin. O da olmadı kablosuz ağ bağlantısını kapatın, mobil veri kullanımını açarak cihazınızı kapatın. Cihazı tekrar açtığınızda kablosuz erişimi tekrar aktifleştirerek güncellemeyi tekrar deneyin.

Soru olarak şu gündemde;

iPhone 5S kullanıyorum, iOS 9'a güncellemeli miyim?

Evet, güncelleyebilirsiniz. Fakat duyumlarımıza göre Apple, iOS 9 almayan kullanıcılar için iCloud ve iTunes güncellemesi peşinde. Tavsiyem haftasonu iOS 9 güncellemesini almanız yönündedir.

Janis Joplin'e benzeyen bir işletim sistemine kim hayır diyebilir ki?

Kaynak: http://technotoday.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

OSI Referans Modeli Nedir?

ISO (International Organization for Standardization) 1984 yılında OSI(Open Systems Interconnection ) ismini verdiği ,7 katmanlı(Layer) açık standart  referans modelini yayınladı. Bu referans modelinin yayınlanmasındaki  amaç bir referans modeli oluşturmak aynı zamanda İnternet’te kullanılacak bir protokol paketi sunmaktı. Fakat çok daha önceleri geliştirilmeye başlanan TCP/IP protokol kümesi daha popüler hale geldi ve İnternet için OSI referans modeli yerine TCP/IP protokol kümesi tercih edilmeye başlandı. Ağ protokolleri ve çalışmalarını açıklamak için katmanlı model kullanmanın belirli avantajları vardır; Farklı üreticilerin ürünleri birbirleri ile sorunsuz çalışabilir. Ağ işlevlerini sağlamak için ortak bir dil sunar. Bir katmandaki teknolojik gelişmeler diğer katmanları etkilemez. Örneğin IPv4’ten IPv6’ya geçilmesi gibi. Belirli bir katmanda çalışan protokoller, alt ve üst katmanlarla beraber tanımlı olduğu için protokol tasarımlarında yeniliklere yardımcı olur.   O...