Ana içeriğe atla

CCNA Sınavı Güncelleniyor

Cisco 3-4 senede bir sınav içeriklerini günceller. Yine yaptı yapacağını ve CCNA Routing&Switching sınavının içeriğine yeni konular ekleneceğini duyurdu.Aslında çok radikal değişiklikler yok.




Öncelikle sınav kodları değişti ve ne oldu ona bakalım. CCNA: 200-120 sınavının yeni kodu CCNA: 200-125. ICND 1: 100-101 sınavının yeni kodu ICND 1: 100-105 ve ICND 2: 200-101 sınavının yeni kodu ICND 2: 200-105 oldu. İster iki basamak halinde ICND 1 ve ICND 2 sınavlarına girerek (Bunu yolu tavsiye etmiyorum) ya da tek sınavla yani CCNA: 200-125 ile CCNA sertifikası almak mümkün.
Eski kod ve müfredatla sınava girmek için son tarih 20 Ağustos 2016.


Öncelikle hangi konular müfredattan çıkarılmış ona bakalım.
Bridge ve Hublar(Kullanan mı kaldı.),VRRP'nin tanımı,GLBP,Layer 1 sorun giderme,Frame Relay sorun giderme,Netflow bilgilerini izleme,VSAT, Cellular 3G/4G, T1/E1, ISDN, DSL, ve Frame Relay gibi WAN teknolojilerinin tanımları.


Şimdi de yeni eklenen konular nelermiş onları görelim.








  • Gelişmiş traceroute komutu kullanımı.

  • NTP(Network Time Protocol) yapılandırma ve doğrulama.

  • Cloud(Bulut) Teknolojilerinin tanım ve açıklamaları

  • CDP benzeri LLDP (Link Layer Discover Protocol) yapılandırma ve doğrulama.

  • IPv4 ağlar için OSPFv2 yapılandırma,doğrulama ve sorun giderme.

  • VTP version 1 ve 2 (VLAN Trunking Protocol) yapılandırma,doğrulama ve sorun giderme.

  • IPv6 ağlar için Multi area OSPFv3 yapılandırma(ayrıntılı yapılandırma dahil değil),doğrulama ve sorun giderme(Önceki müfredatta single area OSPv3 vardı.)

  • IPv6 ağlar için EIGRP yapılandırma(ayrıntılı yapılandırma dahil değil),doğrulama ve sorun giderme.

  • IPv4 ağlar için RIPv2 yapılandırma(ayrıntılı yapılandırma dahil değil),doğrulama ve sorun giderme.(Önceki müfredatta RIP yoktu.)

  • MLPPP(Multilink PPP)yapılandırma,doğrulama ve sorun giderme.

  • VPN seçeneklerinin tanımları, DMVPN(Dynamic Multipoint VPN) tanımı.

  • IPv4 ağlar için eBGP(External Border Gateway Protocol)yapılandırma ve doğrulama.

  • QoS(Quality of Service)kavramları ve tanımları.

  • 802.1x kullanarak ağ erişimi güvenliğinin tanımı.

  • DHCP snoopingi açıklama.

  • TACACS+ ve RADIUS Protokollerinin tanımı.

  • Bağlantı sorunlarını gidermek için ICMP yankı-tabanlı IP SLA kullanma.

  • SPAN(Switched Port Analyzer) kullanark VLAN trafiğini analiz edip sorunları bulma.

  • Cisco Router Password Recovery(Müfredata yeni girmesi şaşırtıcı)

  • Switch Stacking kavramları

  • HSRP yapılandırma,doğrulama ve sorun giderme.

  • PPPoE doğrulama ve sorun giderme.

  • IPv6 ağlarında ACL'ler için sorun giderme.

  • SNMPv3 yapılandırma ve doğrulama.

  • SDN(Software Defined Network) mimamarisi tanımı ve SDN tipleri.


Nasıl Hazırlanırsınız?


Hazırladığım CCNA Görsel Eğitim Seti ile sınava hazırlanabilirsiniz. Bu seti satın alanlar(DVD olarak) Ekim ayına kadar hazırlanacak yeni konuların anlatım ve uygulama videolarına bulut kopya üzerinden süresiz erişim hakkına sahip olacak.

Yorumlar

  1. İyi günler Cemal bey ben devlet kurumunda bilgisayar işletmeni kadrosunda çalışmaktayım Cisco sistemlerinin isimde yani devlet dairesinde herhangi bir yardimi dokunur mu bilindiği gibi devlet dairelerinde merkezi bir ağ yoluyla herşey ortak programlar üzerinde işlem yapılır ve bilgi islem daireleri vardir Cisco sistemini bilmek bir ayrıcalık sağlar mı bana yada bana maddi ve manevi birşey katar mi tabiki çağımız teknoloji çağı ve teknoloji ye ayak uyduramayan her kurum ve insan geriye içilir iflas eder iş bulmakta zorlanır bunun hakkında beni bilgilendirir seniz sevinirim cevabiniz için tsk ederim şimdiden

    YanıtlaSil
  2. Bugün bir çok kamu kurumunun bilgi işlem eleman alımı ilanında Cisco CCNA sertifikası olmak veya eğitimini almak şart koşuluyor. Sizin için mutlaka artı bir değer katacaktır.

    YanıtlaSil
  3. Cemal Bey Merhaba,

    ben network konusuna yeni başlayacağım, bana kesinlikle faydalı olacaktır. fakat dvd olark mı yoksa bulut tanmı almalıyım onu anlayamadım. buluttan alır isem bilgisayarıma indirebilecekmiyim, ayrıca ccna müfredatı değişiyormuş, yeni konular içinde hangisinden almam lazım ? (dvd veya bulut), son olarak birde kitap varmış galiba onu nasıl temin edebilirim? şimdiden emeğiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. İstediğiniz şekilde alabilirsiniz. Bulut olarak alır iseniz ileride gelen güncellemeleri alabilirsiniz.Yeni konular da buraya eklenecek.Kitap ekimde çıkacak İnşallah.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba cemal bey
    öncelikle verdiğiniz emekler için teşekkür ederiz. Bu eğitim setini bulut olarak alırsak yeni müfredat konuları içinde olacak mı? Aralıkta sınava hazırlanmış olurmuyuz?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Evet. Peyderpey yeni konular (CCNA V3) eklenecek. Aralığa kadar eklenmiş olur ki zaten çok yeni bir şey yok. İnsanlar hala eski dumpları çalışıyor.

    YanıtlaSil
  7. Peki hocam bulut kopya olarak alırsam; benim evimde internet yok bu yüzden başka bir yerden bilgisayarıma indirebilecek miyim?

    YanıtlaSil
  8. İsmail Kaya15 Ocak 2017 16:24

    Hocam bulut nedir öncelikle bunu bir açıklayabilir misiniz? Sanırım bulut kavramı çok da bilinmiyor. Dropbox ya da google drive örnek verilebilir mi? Sanırım link ve/veya kullanıcı adı veriyorsunuz.

    YanıtlaSil
  9. Evet. Aynen

    YanıtlaSil
  10. Ben geçtim , nasıl çalıştığımı soranlara anlatabilirim.
    bigbigbang1980ty@gmail.com

    YanıtlaSil
  11. selam,
    nasıl çalıştığınızı gerçekten merak ediyorum, çünkü bir türlü başlayamıyorum, daha doğrusu nasıl çalışabilirim.

    YanıtlaSil
  12. Cemal bey merhaba, ccna güncel sınav ücreti hakkında bilginiz var mı? (200-125)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. CCNA ile ilgili yol gösterici çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum,
    https://goo.gl/uDRg

    YanıtlaSil
  14. şuanda bu arkadaşımızın yöntemleri artık geçerli değil , mail attım kendisi artık başka sektöre geçmiş ilgilenmediğini söyledi.

    YanıtlaSil
  15. gökhan karaca11 Mayıs 2018 15:12

    merhabalar cemal bey,
    hocam sizin kitabınız ve video anlatımlarınızdan bol miktarda istifade ettim.videolarınızda çizgi tagem olareak ccnc200-125 sınavı yapıp seltifika verdiğinizden bahsetmiştiniz.hocam piyasadaki tüm seltifikasyon programları fahiş fiytatta ve güvenilir değil.sizi çokça mail attım ama cevap alamadım.seltifikaya çok ihtiyacım var.bana bir bilgi maili dahil olsa gönderirseniz daha emin adımlarla seltifika alma yolunda adım atmış olucagım.gokhankaraca06630@gmail.com esen kalın hocam...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba.
    CCNA sınavı ile ilgili bu sayfada oldukça fazla bilgi var. Ama bu blogda bulamadığınız bir şey olursa cemaltaner@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Şimdiye kadar cevaplamadığım mail olmadı.
    Şimdi maillere baktım 7 mayısta bana yazmışsınız bende cevap yazmışım.
    Spam klasörünüze bir bakın isterseniz.
    Ayrıca blog sayfamda ve Youtube kanalımda zaten olan şeyleri sormuşsunuz ben de linklerini vermişim siz zahmet edip aramayın diye.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...