Ana içeriğe atla

Nesnelerin İnternet'i Nedir?

 

Geçtiğimiz haftalarda Dev Siber Saldırı Haberleri ile gündemimiz meşgul oldu. İnternet dünyasının önde gelen sitelerinin(Twitter, Netflix, Github ve Spotify) hizmet verememesine sebep olan bu saldırı, iddialara göre Mirai isimli malware ile oluşturulan  bir botnet ağı aracılığı ile yapıldı. Nesnelerin İnterneti olarak tanımladığımız ve IP adresi alan her nesnenin bu ağın parçası  olduğu günümüzde Mirai isimli malware  botnet ağı oluşturmada IP kameralar ve DVR cihazları gibi nesneleri  kullanıyor. Mirai İnternet'e bağlı nesneleri bulabilmek için sürekli tarama yapıyor ve varsayılan ayarlarda bırakılmış veya zayıf parola ile yapılandırılmış yukarıda bahsedilen ağ cihazlarını botnet ağına dahil ediyor.

Yazıya bu şekilde bir giriş yapmaktaki amacım  aslında nesnelerin İnternet'i ne demektir sorusuna basitçe cevap bulmaktı. Bu soruya hepimizin,  ağa bağlanan ve IP adresi alan her şey diye cevap vereceğini tahmin etmek güç değil.

Nesnelerin İnternet'i anlatılırken verilen örneklerden biri de egg minder adı verilen yumurta kutusu.

quirky-egg-minder-phone-691x395

Amazon'dan ortalama 15 dolara alacağınız bu kutu 14 adet yumurta saklıyor. Uygulamasını mobil telefonunuza yüklüyorsunuz Wifi aracılığı ile eşleme yapıyorsunuz sonrasında markete gittiğinizde kutuya uygulama aracılığı ile bağlanıp kaç yumurta olduğunu görmek ve ona göre yumurta satın alıp sabah yumurtasız kalmamak mümkün. Hatta hangi yumurtaların yeni hangilerinin eski olduklarını görmek bile mümkün.

quirky-egg-minder-app-1050x600

Aşağıda bir inceleme videosunu izleyebilirsiniz.

Yine son günlerde TV ve İnternet'te gördüğümüz E.C.A kombi reklamı da Nesnelerin İnternet'ine güzel bir örnek.


Aslında bugün bile bu kadar ortaya konulan ürüne rağmen Nesnelerin İnternet'i tanımında uzlaşılmış değil. Şu an terk etmiş olsa da geçtiğimiz günlere kadar Cisco Internet of Everything (Her şeyin İnternet'i ) ismini tercih ediyordu.




Yine Nesnelerin İnternet'i konusunda standartlar ve protokoller oturmuş değil. Zigbee,Z-Wave,LoraWan,Sigfox gibi protokoller şu an öne çıkanlar.Her halde bir kaç sene daha standartlar ve protokollerin gelişmesi ve birbirleri ile rekabette galip gelenlerin belirlenmesi için bekleyeceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...