Ana içeriğe atla

Nmap Kullanım Rehberi 1

Nmap, GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir açık kaynak kodlu programdır. TCP / IP sistemlerini keşfetmek, izlemek ve sorun gidermek için kullanılabilen bir araçtır. Nmap, Gordon "Fyodor" Lyon tarafından oluşturulan ve bir gönüllü topluluğu tarafından aktif olarak geliştirilen ücretsiz, çapraz platform bir ağ tarama yardımcı programıdır.

Nmap ile taradığımız ağdaki açık makineleri, makinelerdeki açık portları, çalışan servisleri, işletim sistemi versiyonlarını ve belli başlı zayıflıkları tespit edebiliriz. Bunun dışında ağ haritasının çıkarılması veya ağ envanterinin hazırlanması içinde nmap çok kullanışlı bir araçtır.

Özellikle penetrasyon testi yapanlar Nmap programını çok kullanır. Siz de network penetrasyon testleri alanında uzmanlaşmak istiyorsanız Nmap programının kullanımını çok iyi bilmelisiniz.

Nmap Kurulumu


Nmap genellikle Linux sistemlerde kullanılsa da Windows ve Mac için de geliştirilen versiyonları vardır. Nmap'ten en iyi verimi almak için şu OS'u kullanmalısınız gibi bir iddiam yok kendiniz farklı platformlarda deneyip görebilirsiniz. Ben bu rehber boyunca Windows sürümünü kullanacağım.

Linux'ta Kurulum


Kali, Blackarch, Pento vb. penetrasyon testi için özel hazırlanmış Linux dağıtımlarında Nmap kurulu olarak gelir. Biz burada Ubuntu'da Nmap nasıl kurabiliriz onu göreceğiz. Ubuntu'da paket deposundan Nmap kurulumu için aşağıdaki komutu yazmanız yeterli
$ sudo apt-get install nmap

 



Kurulum bittikten sonra aşağıdaki komutla nmap versiyonunu kontrol edebilirsiniz.
$ nmap -V



Yukarıda gördüğünüz üzere 7.01 versiyonunu kurmuş olduk.




 

Windows'ta Kurulum


Windowsta kurulum için öncelikle Nmap sitesinden Windows sürümünü indirmeniz gerekli. Bu adresten gerekli dosyayı indirebilirsiniz.

Klasik bir Windows programı gibi yani Next, Next,Next,Install, End şeklinde kurulumu gerçekleştiriyoruz. Dikkat etmemiz gereke tek şey aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere tüm bileşenlerin seçili olmasıdır.



Kurulum bittikten sonra komut satırını açıp nmap yazarak kullanmaya başlayabiliriz.



Tabi nmap komutu ile beraber bazı parametreler kullanmamız gerektiği için bize kullabilceğimiz parametreler listelenmiş oldu. Bir sonraki yazımızda nmap ile ağ keşfine başlayacağız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...