Bir ağ, iki veya daha fazla cihazın(bilgisayar,yazıcı,sunucu,IP kamera,IP telefon vb.) bir biri ile bağlı olduğu,bir birileri ile haberleşebildiği ve belirli kaynakları paylaştıkları yapıdır.
Cihazları birbirine bağlamak için switch(anahtar),router(yönlendirici) wireless access point(kablosuz erişim noktası) gibi ağ cihazları kullanılır.
style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9527884110640698"
data-ad-slot="4964167560"
data-ad-format="auto">
AĞ FONKSİYONLARINI KEŞFETME
Ağ kurulumun temel mantığı belirli şeyleri paylaşmaktır. Ağları aşağıdaki amaçlar için kullanırız;
Uygulamalar: Dosya paylaşımı, bilgisayarlar arasında veri gönderme.
Kaynaklar: Ağ yazıcıları, ağ kameraları.
Depolama: Dosya, video ve resim paylaşmak için veya evde bir ortamda saklamak için NAS (Ağa bağlı depolama) cihazlarının kullanılması
Yedekleme: Bilgisayarların kaybolma ihtimaline karşı verilerini merkezi bir sunucuya göndermeleri.
VoIP: Voice over IP, analog telefon kullanımı yerine IP üzerinden ses iletişiminin kurulması.
BİR AĞI OLUŞTURAN FİZİKSEL BİLEŞENLER
Bir ağı oluşturan temel bileşenler, güvenlik duvarı,yönlendirici,anahtar,PC,yazıcı,sunucu,IP telefon,laptop,kablosuz erişim noktası gibi cihazlar ve bunları birbirine bağlayan kablolu veya kablosuz medyadır.
Genelde kullanıcıların tanıdığı ağ cihazları uç cihaz veya host olarak adlandırılır. Bunlara örnek olarak bilgisayarlar,ağ yazıcıları,IP telefonlar,ağ bağlantısına sahip güvenlik kameraları gösterilebilir.
Uç cihazları yani hostları birbirine bağlayan cihazlar da ara cihazlar olarak isimlendirilir. Ara ağ cihazlarına örnek olarak, anahtarlar(switch),kablosuz erişim noktaları,yönlendiriciler(router) ve güvenlik duvarları gösterilebilir.
Bütün bu ağ cihazlarını birbirine bağlamak ve verinin üzerinden iletilebileceği bir yol sağlamak için kullanılan bağlantı elamanlarına medya denir. Ağ cihazlarını birbirine bağlamak için bakır medya,fiber optik medya ve kablosuz bağlantı kullanılır.
style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9527884110640698"
data-ad-slot="4964167560"
data-ad-format="auto">
CCNA R&S sınavına hazırlanıyorsanız veya ağ teknolojileri alanında çalışıyorsanız umarım bu yazıyı faydalı bulmuşsunuzdur. CCNA R&S sınavına hazırlık için hazırladığım aşağıdaki kaynaklara göz atmak isteyebilirsiniz.
Ağ Yöneticiliğinin Temelleri Kitabı (CCNA R&S v3 ile birebir uyumludur)
Udemy GNS3 ile CCNA Lab Videoları Eğitimi
Yorumlar
Yorum Gönder