Ana içeriğe atla

Network Nedir?

Bir ağ, iki veya daha fazla cihazın(bilgisayar,yazıcı,sunucu,IP kamera,IP telefon vb.) bir biri ile bağlı olduğu,bir birileri ile haberleşebildiği ve belirli kaynakları paylaştıkları yapıdır.
Cihazları birbirine bağlamak için switch(anahtar),router(yönlendirici) wireless access point(kablosuz erişim noktası) gibi ağ cihazları kullanılır.






style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9527884110640698"
data-ad-slot="4964167560"
data-ad-format="auto">



AĞ FONKSİYONLARINI KEŞFETME


Ağ kurulumun temel mantığı belirli şeyleri paylaşmaktır. Ağları aşağıdaki amaçlar için kullanırız;
Uygulamalar: Dosya paylaşımı, bilgisayarlar arasında veri gönderme.
Kaynaklar: Ağ yazıcıları, ağ kameraları.
Depolama: Dosya, video ve resim paylaşmak için veya evde bir ortamda saklamak için NAS (Ağa bağlı depolama) cihazlarının kullanılması
Yedekleme: Bilgisayarların kaybolma ihtimaline karşı verilerini merkezi bir sunucuya göndermeleri.
VoIP: Voice over IP, analog telefon kullanımı yerine IP üzerinden ses iletişiminin kurulması.



BİR AĞI OLUŞTURAN FİZİKSEL BİLEŞENLER


Bir ağı oluşturan temel bileşenler, güvenlik duvarı,yönlendirici,anahtar,PC,yazıcı,sunucu,IP telefon,laptop,kablosuz erişim noktası gibi cihazlar ve bunları birbirine bağlayan kablolu veya kablosuz medyadır.



Genelde kullanıcıların tanıdığı ağ cihazları uç cihaz veya host olarak adlandırılır. Bunlara örnek olarak bilgisayarlar,ağ yazıcıları,IP telefonlar,ağ bağlantısına sahip güvenlik kameraları gösterilebilir.
Uç cihazları yani hostları birbirine bağlayan cihazlar da ara cihazlar olarak isimlendirilir. Ara ağ cihazlarına örnek olarak, anahtarlar(switch),kablosuz erişim noktaları,yönlendiriciler(router) ve güvenlik duvarları gösterilebilir.
Bütün bu ağ cihazlarını birbirine bağlamak ve verinin üzerinden iletilebileceği bir yol sağlamak için kullanılan bağlantı elamanlarına medya denir. Ağ cihazlarını birbirine bağlamak için bakır medya,fiber optik medya ve kablosuz bağlantı kullanılır.






style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9527884110640698"
data-ad-slot="4964167560"
data-ad-format="auto">




CCNA R&S sınavına hazırlanıyorsanız veya ağ teknolojileri alanında çalışıyorsanız umarım bu yazıyı faydalı bulmuşsunuzdur. CCNA R&S sınavına hazırlık için hazırladığım aşağıdaki kaynaklara göz atmak isteyebilirsiniz.


CCNA R&S Görsel Eğitim Seti


Ağ Yöneticiliğinin Temelleri Kitabı (CCNA R&S v3 ile birebir uyumludur)


Udemy GNS3 ile CCNA Lab Videoları Eğitimi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

OSI Referans Modeli Nedir?

ISO (International Organization for Standardization) 1984 yılında OSI(Open Systems Interconnection ) ismini verdiği ,7 katmanlı(Layer) açık standart  referans modelini yayınladı. Bu referans modelinin yayınlanmasındaki  amaç bir referans modeli oluşturmak aynı zamanda İnternet’te kullanılacak bir protokol paketi sunmaktı. Fakat çok daha önceleri geliştirilmeye başlanan TCP/IP protokol kümesi daha popüler hale geldi ve İnternet için OSI referans modeli yerine TCP/IP protokol kümesi tercih edilmeye başlandı. Ağ protokolleri ve çalışmalarını açıklamak için katmanlı model kullanmanın belirli avantajları vardır; Farklı üreticilerin ürünleri birbirleri ile sorunsuz çalışabilir. Ağ işlevlerini sağlamak için ortak bir dil sunar. Bir katmandaki teknolojik gelişmeler diğer katmanları etkilemez. Örneğin IPv4’ten IPv6’ya geçilmesi gibi. Belirli bir katmanda çalışan protokoller, alt ve üst katmanlarla beraber tanımlı olduğu için protokol tasarımlarında yeniliklere yardımcı olur.   O...