Ana içeriğe atla

Nmap Kullanım Rehberi 2

Temel Tarama Teknikleri


Tek Bir Hedefi Taramak

Nmap'i hiçbir komut satırı seçeneğiyle çalıştırmadığınızda sadece belirlenmiş hedef taranır. Bir hedef bir IP adresi veya ana makine adı olabilir (Makine adını Nmap çözmeye çalışacaktır).

Kullanım şekli : nmap hedef

Aşağıdaki örnekte nmap programını üretenlerin bizim için hazırldığı scanme.insecure.org sitesini tarayacağız. Eğer İnternet bağlantınız varsa bu taramayı yapabilirsiniz. Eğer bağlantınız yoksa kendi yerel ağınızdaki IP adresini bildiğiniz bir makineyi de tarayabilirsiniz.



Oluşan tarama, belirtilen hedefte tespit edilen bağlantı noktalarının durumunu gösterir.
Aşağıdaki tabloda, tarama tarafından görüntülenen çıktı alanları açıklanmaktadır.














PORT



DURUM



HİZMET



Bağlantı noktası numarası / protokol



Port durumu



Port için hizmet tipi



Yukarıdaki tarama sonuçlarının ilk satırına bakalım 22 numaralı TCP protoklü portu, portun durumu açık ve bu porttan ssh hizmeti sunuluyor. İkinci satırda 25 numaralı TCP protokolü, portun durumu açık ve bu porttan smtp hizmeti sunuluyor. Üçüncü satırda 70 numaralı TCP protokolü portu, portun durumu kapalı ve bu porttan port açık olsaydı gopher hizmeti sunulucaktı. Dördüncü satırda 80 numaralı TCP protokolü potru ve bu porttan http hizmeti sunuluyor, vb...




Varsayılan bir Nmap taraması en sık kullanılan 1000 TCP / IP portunu denetler.Bir sorguya yanıt veren bağlantı noktaları altı bağlantı noktasından birine sınıflandırılır: açık(open), kapalı(closed), filtrelenmiş(filtered), filtrelenmemiş(unfiltered ), açık | filtrelenmiş, kapalı | filtrelenmiş. Aşağıda bu durumlar ayrıntılı açıklanmıştır.

Açık
Açık bağlantı noktası, gelen bir bağlantı isteklerine aktif şekilde yanıt veren bir bağlantı noktasıdır.

Kapalı
Kapalı bir bağlantı noktası, hedefte aktif olarak bir sorguya yanıt veren, ancak bağlantı noktasında çalışan herhangi bir hizmeti olmayan bir bağlantı noktasıdır. Kapatılan bağlantı noktaları, gelen trafiği filtrelemek için herhangi bir güvenlik duvarının bulunmadığı sistemlerde yaygın olarak bulunur.

Filtrelenmiş
Filtrelenmiş portlar, tipik olarak, Nmap'ın portun açık veya kapalı olup olmadığını belirlemesini önleyen bir güvenlik duvarı tarafından korunan portlardır.

Filtrelenmemiş
Filtrelenmemiş bir port, Nmap'ın erişebildiği bir porttur ancak açık veya kapalı olup olmadığını belirleyemez.

Açık | Filtrelenmiş
Açık filtrelenmiş bir port, Nmap tarafından açık veya filtrelendiği düşünülen bir porttur. Portun hangi durumunda olduğunu kesin belirleyememiştir.

Kapalı | Filtrelenmiş
Kapalı filtrelenmiş bir , Nmap tarafından kapalı veya filtrelendiği düşünülen bir porttur. Portun hangi durumunda olduğunu kesin belirleyememiştir.

Birden Çok Hedefi Tarama

Nmap, aynı anda birden fazla bilgisayarı taramak için kullanılabilir. Bunun için komut satırında hedef IP adreslerini veya ana bilgisayar adlarını boşluklarla ayrılmış şekilde birlikte yazmak yeterlidir.

Kullanım şekli : nmap hedef1 hedef2

Aşağıdaki örnekte yine Nmapın sunduğu scanme.nmap.org ve scanme.insecure.org adresleri aynı anda taranmıştır.



IP Adresi Aralığı Tarama

İstenirse belirli bir IP adresi aralığı taranabilir.

Kullanım şekli : nmap hedef Ip adres aralığı

Aşağıdaki örnekte yerel ağımdaki 1.0 adresinden 1.100 adresine kadar bu adres aralığındaki makineler taranmıştır. Bu taramaya 1.0 ve 1.100 adresleri de dahildir.






Tüm Alt Ağda Tarama

Nmap, CIDR (Classless Inter-Domain Routing-Sınıfsız Etki Alanı Arası Yönlendirme) gösterimini kullanarak tüm bir alt ağı taramak için kullanılabilir.

Kullanım şekli : nmap network/CIDR (Prefix)

Aşağıdaki örnekte, Nmap'a tüm 192.168.1.0 ağını taraması söylenmiştir. CIDR gösterimi, ağ adresi ve alt ağ maskesinden oluşur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...