Ana içeriğe atla

CCNA Kitabı

CCNA eğitimi verdiğim öğrencilerim, CCNA Görsel Eğitim setimi satın alanlar veya CCNA Eğitimi ve sertifikaları hakkında ücretsiz danışmanlık  alanların uzun zamandan beridir sorduğu bir soruydu " Hocam CCNA sınavına hazırlık için bir Türkçe kitap var mı? İngilizce bolca kaynak olsa da Türkçe ve güncel bir kaynak şimdiye kadar yoktu. Ben de hem zaman darlığından hem de bir kitabın yazara pek bir para kazandıramadığından ( Yayıncıya da kazandırmıyor) şimdiye kadar bir kitap yazmayı düşünmedim. Eğitimlerde elimde derli toplu bir kaynak olsun hem de soranlara bir cevap olsun diye CCNA 200-125 R&S (v3) uyumlu Ağ Yöneticiliğinin Temelleri isimli kitabı yazdım. Sağ olsun Abaküs Yayınevi de kitabı bastı. Eğitim videoları ve Paket Tracer uygulamaları ile de desteklediğim kitabın ön sözünü aşağıda bulabilirsiniz. Kitabı satın almak için ise en aşağıdaki linkler sizi bekliyor.

"Eskiden ağ(network) deyince bir kaç bilgisayar, yazıcı ve sunucudan oluşan bir yapı aklımıza gelirdi. Bugün ise IoT(Internet of Things), yani nesnelerin İnternet'i kavramı karşımıza çıkıyor. Nedir IoT? Evimizdeki kombiden kahve makinesine kadar bir çok şeyin ağın bir parçası olduğunu, birbirleri ile haberleştiklerini ve İnternet'e bağlandıklarını görüyoruz. Önceden, evimizde sadece masa üstü bir bilgisayar, çevirmeli bağlantı ile İnternet'e bağlanırken, bugün laptoptan tablete, cep telefonundan diğer mobil cihazlara kadar sadece bir kişinin evinde 10'a yakın İnternet'e bağlanan cihaz olabiliyor. Bunların anlamı nedir? Network büyüyor ve büyüyecek ve bu alanda daha fazla iş imkanı ortaya çıkacak.
Bilişim alanında iş arayanların karşılaştıkları sorunlardan biri de çeşitli markalara ait sertifikalara sahip olma zorunluluğudur. İş arayan kişiler, bu sertifikaları alabilmek için eğitim kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır.
İşte bu nedenlerle ağ teknolojileri alanında çalışan ve veya çalışmak isteyenlerin ihtiyacına cevap verecek bir kitap yazmayı düşündüm. Ağ yöneticiliği için temel olabilecek bu kitap aynı zamanda CCNA 200-125 sınavı için bir rehber olma özelliği de taşıyor. "


İÇİNDEKİLER SAYFASINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

NERELERDEN SATIN ALABİLİRİM?


Yorumlar

  1. merhabalar, öncelikle bugün sizin kitabınız geldi okumaya başladım içeriği ve anlatımı çok güzel çok sevdim ellerinize sağlık. Hocam ne zamandır çook araştırıyordum yazılım'cımı olayım yoksa network'cumu şükürler olsun ki sizin gibi birisini buldum rabbim sizi bana gönderdi. Tüm uğraşlarınızdan ve yaptığınız işlerden dolayı sizi tebrik ediyorum. Sizin sayenizde herkez hangi yolda ilerleyeceğini biliyor. Ve 1 ay sonra bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olcam yolum sadece network olcak sizin cisco ccna görsel eğitim setini alacağım. Kursa durum yetmiyor gitmeye sizin yazdığınız kitaptan ve cd'den öğrenmeye çalışıyorum ki yapacağım bu ccna sınavında kitabınız ve görsel eğitim setinize çalışırsam ccna'yı kazabilirmiyim ingilizcemde sorun yok gayet okuduğumu anlayabiliyorum. Kafama ilerde takılan bir şey olursa size sorabilirmiyim. Tekrardan teşekkürler hocam iyi akşamlar. (just network, internet of things)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Gayret ve çaba olduktan sonra her şey çok kolay olur. Bana her zaman mail adresimden ulaşabilirsiniz. Özellikle sınava girmeden önce tüyolar için yazın.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar. CCNA sertifikasını alınca 3 yıl sonra sertifikayı yenilemek gerekiyormuş doğrumudur? Bu alanda hiç bilgim olmamasına rağmen sıfırdan başlayıp kariyer yapmak istiyorum. Birde youtubeden izlediğimiz videolarla sınavı geçebilme ihtimalimiz nedir. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba.
    Blog sayfamda sorunuzla ilgili o kadar çok bilgi var ki. Bir kaç saatinizi ayırıp okursanız faydalı olacaktır. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  5. hocam merhaba.
    kitabınızı almayı düşünüyorum ancak iç sayfalara yönelik örnek sayfalar göremedim.
    teknik terimler türkçeye çevirilmiş mi çevirilmemiş mi ona göre alacaktım.

    bazı yazarlar öğrenciler için kolaylık olsun diye her şeyi türkçeye çeviriyor. sağolsunlar ama bu zamanla faydadan çok zarar vermeye başlıyor.
    örn: online yerine çevrimiçi yazmak. ya da vlanı sanal yerel... diye yazmak.

    ben teknik terimlerin tanımının yapıldıktan sonra sürekli orjinal şeklinde kullanılmasından yanayım. çünkü
    cisco arayüzü zaten ingilizce. sınav da ingilizce.

    kısacası anlatımı merak ediyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. topolojiye ilinge demedim ama switche cisco Türkiye resmi sitesinde dendiği gibi anahtar dedim. Çok ufak bir ayrıntıya takılmışsınız. bu konuda sizinle aynı düşünmüyoruz. Sizi USA/Dallastan bir takipçimin mesajı ile baş başa bırakıyorum.



    Hocam Dallas'tan selamlar. 36 yaşındayım. Server üreten bir firmada lojistik ve muhasebe müdürü olarak çalışıyorum ancak IT'ye olan özel merakımdan dolayı montajda da oldukça zaman geçiriyorum. Ama aslında networke yönlenmek istiyorum. idefix'ten ısmarladığım kitabınız bugün bana ulaştı. Richland College'da CCNA kursunu bu bitirdim ancak sınavı henüz almadım. İngilizce bilmeme rağmen teorisini ingilizceden öğrenmeye çalışmak açıkçası beni zorluyor. Kitabınızın işimi oldukça kolaylaştıracağını düşünüyorum. Birikiminizi aktardığınız bu eser için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, biraz olan Network bilgimin üstüne, kitabı keyifle okuyup bitirdim, uygulamaları tamamladım. Bilmediğim şeylere ilaç gibi geldi. Çok güzel ve detaylı bir içerik hazırlamışssınız çok teşekkür ediyorum. Fakat tek takıldığım nokta bazı fix terimlerin Türkçe'ye çevirilip yazılması (bilimsel ve akademik her şeyin Ingilizce olması yüzünden) pek hoşuma gitmedi sadece. Şuan aklıma yok fakat örnek vermek gerekirse, "Frame" yerine "çerçeve" geçiyordu. Birkaç dakika düşündükten sonra anlayabildim. :) Aynı şekilde Hub yerine "dağıtıcı" terimi kullanılmış, vb. Bunun dışında içerik çok güzel, elinize sağlık... :)

    YanıtlaSil
  8. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Cisco Türkiye sitesinde switche anahtar derken frame yerine çerçeve demişim çok mu? :)

    YanıtlaSil
  9. Cihan Yıldız18 Ekim 2018 06:29

    Merhaba Cemal Hocam ,
    Bugün kitabı aldım yanında video var mı ?

    YanıtlaSil
  10. Ben de bu DAllas'taki beyefendinin cevabına katılmıyorum. Kendisinin teknik altyapısı yetersiz benim buradan anladığım. Teknolojiyi geliştiren adını koyar ve herkes kullanır. LACP'yi, STP'yi de cevirin, kaç kişi anlayacak sektörde.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...