Ana içeriğe atla

Kısa Dersler 2: MAC Adresi Nedir?

Ortam Erişim Kontrolü (MAC-Media Access Control) adresi, Ethernet ortamında iki ana bilgisayar arasında iletişim için kullanılan 48 bitlik bir adrestir. Bu bir donanım adresi olup ağ kartının belleniminde (firmware) saklanmaktadır. MAC adresine fiziksel adres (physical address) ve donanım adresi (hardware address) de denir.

MAC adresi küresel olarak benzersizdir. Her ağ kartı satıcısı, bu 48 bitlik adresin ilk 24 bitini ki buna OUI (Organizationally Unique Identifier ) denir IEEE'den alırlar ve geri kalan 24 biti de kendileri rastgele üreterek ağ kartının  bellenimine yazarlar.

MAC adresleri Hexadesimal (Onaltılık) sayı sistemi ile yazılır . Örneğin;

D8-D3-85-EB-12-E3

Her onaltılık karakter 4 biti gösterir, bu nedenle ilk altı onaltılı karakter satıcıyı temsil eder (buradaki örnekte D8-D3-85  HP'yi temsil eder).

Bilgisayarınızdaki ağ kartının  MAC adresini nasıl öğrenebilirsiniz?

Windows kullanıyorsanız Komut İstemi'ne girin (CMD) Bunun için Windows tuşu ile birlikte R tuşuna basarak açılan pencerede CMD yazıp entere basın. Sonrasında ipconfig / all komutunu kullanın ve ethernet adaptörü ayarları altında Fiziksel adres olarak adlandırılan bir alanı görmelisiniz:



Yukarıdaki çıktıya göre kablolu ağ kartımın MAC adresi C8-D3-FF-EE-D4-EB'dir.

Linux kullanıyorsanız, ifconfig komutunu yazın. MAC adresinizin HWaddress (hardware address) olarak anıldığını görmelisiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...