Ana içeriğe atla

10 Soruda Cisco CCNA Sertifika Sınavı

Cisco CCNA  sertifikası IT sektörünün en çok talep gören sertifikalarının başında gelmektedir. Cisco CCNA sertifikası ve sınavı hakkında birçok yazıyı bu blogda bulabilirsiniz. Ayrıca Youtube kanalımda da birçok video var. Bu yazıda sık sorular soruları bir araya getirmeye çalıştım.

1.CCNA Sınavında kaç soru yer alıyor ve bu soruları cevaplamak için ne kadar süremiz var.

CCNA sınavında ortalama 102-103 soru gelmektedir. Bu soruları cevaplamak için 120 dakikanız var. Fakat Cisco ana dili İngilizce olmayanlara +30 dakikalık bir ek süre veriyor yani toplamda 150 dakika süreniz oldu.

2. Sınav Ücreti ne kadar?

24 Şubat 2020 tarihi itibariyle Cisco CCNA  sınav ücreti 255 Dolardır. Güncel fiyatı görmek için bu linki kullanabilirsiniz.



3. Sınavda Başarılı Olmak İçin Gerekli Minimum Puan Nedir?

Sınavı geçebilmek için 1000 üzerinden 825 puan almanız gerekiyor.

4.CCNA R&S Sertifikasını Almak İçin Girilmesi Gereken Sınav/Sınavlar Hangileridir, Sınav ne zaman oluyor?

Cisco CCNA sertifikasını almak için 200-301 kodlu sınava girmelisiniz. Sınavın belirli bir günü ve saati yok. Yılın her günü Pearson Vue sınav merkezlerinin ve sizin uygun olduğunuz bir gün ve saatte sınava girebilirsiniz. Pendemi nedeniyle Nisan ayından itibaren Cisco sınavlarına evinizden online gözetmen ile girme seçeneği sunuldu.

5.Sertifikanın geçerlilik süresi var mı? Yenilemek için ne yapmalıyım?

CCNA R&S sertifikası 3 yıl geçerlidir. Yenilemek için tekrar CCNA sınavına girebilirsiniz ya da şu sınavlardan birini geçerek yenileyebilirsiniz  ( bu sınavlara mevcut CCNA sertifikanızın süresi bitmeden girmelisiniz.) ; CCNP sertifikasının herhangi bir sınavı, CCIE yazılı sınavı.

6.Sınavda hangi uygulama (Lab) soruları çıkıyor?

24 Şubat 2020'den sonra güncellenen CCNA 200-301 sınavında şimdilik lab sorusu çıkmıyor. Çoktan seçmeli ve sürükle bırak tarzı sorular bulunuyor.

7. Sınavda başarısız olduysam, tekrar girmeden önce ne kadar beklemeliyim?


Başarısız olduğunuz  bir sınava tekrar girmeden önce beş gün beklemek gerekir.

8. Cevabı verip ileri (Next) düğmesini tıkladıktan sonra kontrol için geri dönebilir miyiz?

Buna çok dikkat edin. Bir soruyu cevaplayıp geçtikten sonra tekrar geri dönüp cevabını değiştirme imkanınız yoktur. Emin olmadan ileri (next) düğmesine tıklamayın. Soruları cevaplamadan ileri geri gidebilirsiniz.

9. Hesaplamalar için kağıt kalem kullanabilir miyim?

Sınava Pearson Vue sınav merkezinde giriyorsanız sınavda kullanmanız için bir şeffaf kağıt ve kalem verilecektir. Online sınavda ise bir sanal tahta uygulaması kullabilceksiniz.

10. Sınava hazırlanmak İçin Tavsiye Edilen Kaynaklar Nelerdir?

Türkçe kaynak isterseniz kitabımı ve Udemy CCNA 200-301 eğitimimi tavsiye ederim.

Cisco'nun CCNA ve CCNP sınavlarına 15 Nisan 2020'den itibaren ev veya iş yerinden girme imkanı getirilmiştir.

Yorumlar

  1. Guzel makale olmus tesekkurler hocam !

    YanıtlaSil
  2. Selamlar,

    Öğrenci olduğumuzu ispat etmemiz halinde sınav ücretinde indirim alma imkanımız oluyor mu? Yanlış hatırlamıyorsam Microsoft'un sınavlarında yüzde 45 indirim alabiliyorduk.

    YanıtlaSil
  3. Ciscoda maalesef böyle bir şey yok.

    YanıtlaSil
  4. Hocam yeni sistemde CCNP Security olmak için 2 sinava girmemiz gerekiyor bunlar hangileridir ? Ayrica CCNP Security için bir kurs hazirlamayi dusunuyor musunuz?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. Linkte gerekli bilgiler var. Çok talep edilen eğitimler olmadığı için hazırlamayı düşünmüyorum.
    https://www.cisco.com/c/en/us/training-events/training-certifications/certifications/professional/ccnp-security-v2.html

    YanıtlaSil
  6. Mehraba Cemal bey,

    CCNA- Sinavina hazirlik icin dumpslariniz varmi yada tavsiye edebileceginiz bir Site varmi?
    Cok Tesekkürler Selamlar
    M.Turgay

    YanıtlaSil
  7. Udemy eğitimimi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  8. Mustafa Uysal9 Mart 2020 05:34

    Üstüğünü çizdiğiniz maddeler ne anlama geliyor?

    YanıtlaSil
  9. Uygualama yani lab yeni sınavda yok.

    YanıtlaSil
  10. Hocam sınav için Türkçe dil desteği verilmiyor değil mi ?

    YanıtlaSil
  11. Hocam sınav tarihlerini nereden öğrenebiliriz ?

    YanıtlaSil
  12. hocam sınav ücreti 255 dolar gösteriyor. Sınavda kalırsak 2. kez girmede ücret değişiyor mu? Değişiyorsa ne kadar oluyor?

    YanıtlaSil
  13. Sınav 7/24 365 gün oluyor. Belirli bir günü yok.

    YanıtlaSil
  14. Her girişte 255 dolar vermek zorundasınız maalesef

    YanıtlaSil
  15. eskiden voucher oluyordu ccna sinavlarinda trainerler tarafindan verilen simdide ogle bisey mumkun mu?

    YanıtlaSil
  16. Evet netacad.com üzerinden eğitim alırsanız mümkün.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...