Ana içeriğe atla

OSI Modelinde WAN'lar

WAN’lar OSI modelinin 1.ve 2. katmanında(Fiziksel ve Veri Bağlantısı) çalışır. Bir yönlendirici arayüzüne gelen paket WAN tarafındaki arayüzüne gönderilmeden önce kapsüllenir. Buna WAN kapsüllemesi denir ve HDLC ve PPP protokolleri WAN kapsüllemede kullanılır.

Katman 1 protokolleri, ISP’nin hizmetlerine elektriksel,mekaniksel ve operasyonel bağlantılar sağlar.

Katman 2 (Data Link)protokolleri verinin kapsüllenmesini sağlar. PPP(Noktadan Noktaya Protokolü-Point to Point Protocol), HDLC ( High-Level Data Link Control), ATM (Eşzamansız Aktarım Modu-Asyncron Transmission Mode) ve Frame Relay(Çerçeve Aktarımı) teknolojileri kullanılır. Genellikle kullanılan protokoller PPP ve HDLC’dir.

NOKTADAN NOKTAYA PROTOKOLÜ(PPP)

Noktadan noktaya bağlantı, yaygın kullanılan bir  WAN bağlantı türüdür. Noktadan noktaya bağlantı, seri bağlantı veya kiralık hat bağlantısı olarak ta isimlendirilir.

Aşağıdaki şekilde bir şirketin  Ankara merkez ofisi ile Kayseri şube ofisini bağlayan bir noktadan noktaya bağlantı örneği gösterilmiştir.

 

 



 

Yukarıdaki şekilde dikkat ederseniz yönlendiriciler DTE, modemler DCE olarak isimlendirilmiştir. Merkez ofis ile şube ofisindeki yönlendiriciler DTE cihazlardır. Çoğunlukla bir modem veya CSU/DSU cihaz olan DCE, saat sinyali sağlamaktan sorumludur.

 

Aşağıdaki şekilde modem veya CSU/DSU’ya bağlanmak amacıyla kullanılan, Cisco yönlendiriciler üzerindeki seri arayüz kartı  (HWIC-2T) ve seri kablo görülmektedir.



Noktadan noktaya seri bağlantıda WAN kapsülleme protokolü olarak genellikle  PPP ve HDLC kullanılır. Yönlendiricinin WAN arayüzüne (seri arayüz) gelen paket WAN bağlantısına yönlendirilmeden önce 2.katmanda kapsüllenir.

Cisco yönlendiricilerde varsayılan kapsülleme protokolü Cisco HDLC’dir . PPP aslında HDLC kapsülleme protokolünü kullanır. Fakat PPP protokolü, PAP ve CHAP gibi yerleşik güvenlik mekanizmaları içerdiğinden tercih edilir. PPP açık standart bir protokoldür. Bağlantı kalitini takip etme özelliği vardır, bağlantıda çok fazla problem yaşanırsa bağlantı sonlandırılır.

 

PPP katmanlı bir tasarıma sahiptir. Veri bağlantısı kurmak, sürdürmek ve kontrol etmek için LCP(Bağlantı Kontrol Protokolü-Link Control Protocol), birden çok ağ katmanı

protokolünün bir arada kullanılmasını sağlamak için de NCP (Ağ Kontrol Protokolü-Network Control Protocol) alt katmanlarından oluşur. Aşağıdaki şekilde PPP katmanlı mimarisi gösterilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...