Ana içeriğe atla

Yeni CCNA Sınavı 200-301

10 Haziran'da San Diego'da başlayan Cisco Live konferansının ilk gününde Cisco, sertifikasyon programında değişikliğe gideceğine dair bir duyuru yaptı. Bu duyuruya göre 24 Şubat 2020'den sonra geçerli olacak yeni sertifikasyon programı burada ayrıntılı olarak açıklandı.



Biz bu yazıda daha çok yeni CCNA sertifikası üzerine yoğunlaşacağız. Öncelikle şunu belirtelim. CCNA R&S sertifikası yanında Data Center, Security, Wireless vb. birçok associate sertifika artık yok. Aşağıdaki şekilden de görüleceği üzere artık iki tane associate  sertifikası var. Biri yeni CCNA 200-301 Implementing and Administering Cisco Solutions  isimli sertifika diğeri de DevNet Associate serfikası.


Yani 24 Şubat 2020'den sonra tek bir CCNA sınavı olacak ve ismi Implementing and Administering Cisco Solutions ve kodu 200-301 olacak. Yeni CCNA sınavının konularına bakarsak eski 200-125'e göre bazı konuların çıkarıldığını görüyoruz. RIP, EIGRP, BGP, OSI, VTP, IOS Lisanlama, PPP vb. birçok konun artık yeni müfredatta yer almadığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte sorun giderme konularının da çıkarıldığını ekleyebiliriz. Buradaki pdf de yeni konu başlıklarını görebilirsiniz.

Birçok konu çıkarıldı ama yeni konular da eklendi. Mevcut müfredatta olmayan Wireless prensipleri, AP modları, GUI ile WLAN yapılandırmaları, Wireless güvenlik politikaları, Dynamic ARP Inspection ve  DHCP Snooping yapılandırmaları (eski müfredatta sadece DHCP Snooping tanımı vardı), güvenlik mimarileri, Overlay, Underlay, Fabric, DNA Center, Ansible, Puppet, Chef ve JSON, structured data, REST gibi SDN konuları yeni eklenen başlıklar olarak göze çarpıyor.

Öncelikle hemen belirteyim Udemy'de yer alan CCNA 200-125 eğitimimde gerekli güncellemeleri yaparak yeni müfredata uyumlu hale getireceğim. Bununla birlikte sıfırdan yeni bir eğitim hazırlama planım var ama nasip kısmet diyelim.

Sosyal medyada bu değişiklikleri paylaştıktan sonra bazı arkadaşlar sınava girelim mi yoksa yeni sınavı bekleyelim mi diye sordular. Değişikliklere daha 8 ay var. Bence 8 ay uzun bir zaman ve sınava hazır olan arkadaşlar sınava girip sertifikalarını alsınlar. Sonuçta aldıkları sertifika 3 yıl geçerli olacak ve 3 yıl sonra yeni sertifika sınavına hazırlanmış olacaklar. Bununla birlikte yeni sistemde bazı sertifikalarda bulunan ön gereklilik şartı kaldırıldı. Örneğin eskiden CCNP R&S almak için geçerli CCNA R&S sertifikası olmak zorunluluğu vardı ama yeni sistemde böyle bir zorunluluk yok. Yeni başlayan arkadaşlar iyice CCNA temeli atıp ardından direkt yeni CCNP sınavına girebilirler ki eskiden 3 sınav olan CCNP şimdi 2 sınava inmiş durumda (bunu başka bir yazıda anlatabiliriz.)

Başka sorularınız varsa yazının altına ya da paylaştığım platformda yorum olarak yazabilirsiniz. Yine bu konuda yaptığım canlı yayını Youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cisco CCNA Sertifikası Nasıl Alınır? Hangi Eğitimler, Hangi Kurslar?

Bu yazımda bilişim sektörünün en çok talep edilen sertifikalarından Cisco CCNA sertifikası hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Cisco CCNA sertifikasının sektördeki önemini, sertifikayı almak için katılmanız gereken eğitimleri ve kayıt olabileceğiniz kursları ve diğer kaynakları göreceğiz. Bilişim sektöründe sertifikaların özellikle de CCNA sertifikanın önemini anlatırken hep şu örneği veririm. Sertifika ehliyet gibidir. Ehliyet olmadan araba kullanmazsınız fakat arabayı kullanan ehliyet değildir. Yani sertifika sizi iş başvurularında birkaç adım öne geçirir size bir artı değer katar ama işe girdiğinizde bir switchi yapılandıracak sertifika değil sizsinizdir. Tabi hiç sertifikası olmadan da çok başarılı kariyere sahip kişiler vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. Aslında Cisco CCNA sertifikası bilişim sektörüne giriş için ilk basamaktır. Devamında CCNP ve CCIE gibi sertifikaları almak her zaman tavsiye ettiğimiz bir kariyer yoludur. Cisco CCNA eğitimlerinde ağ temellerinden başlanıp bir...

TCP/IP Taşıma (Transport) Katmanı Nedir?

Taşıma katmanı gönderen host ile alıcı host arasında verilerin taşınmasından sorumludur.    Taşıma katmanı veriyi segmentlere ayırır ve alıcı hostta düzgün sıra ile tekrar birleştirilmesini sağlar. Bu segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme iki farklı taşıma katmanı protokolü kullanılarak gerçekleştirilir. TCP(Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) TAŞIMA KATMANININ ÖZELLİKLERİ Taşıma katmanı protokollerinin ana görevleri şunlardır; Hostlar arası iletişimi izleme: Taşıma katmanında kaynak ve hedef uygulama (HTTP,FTP,SMTP vb.) arasındaki veri akışına sohbet denir. Bir host aynı anda birden çok uygulama çalıştırabilir. Aynı anda e-posta istemciniz(Outlook vb.) e-posta indirebilir, bir web sayfasına bağlanabilir ve bu arada da arka planda canlı radyo dinliyor olabilirsiniz. Bu çoklu sohbetleri izlemek ve sürdürmek taşıma katmanının görevidir. Verileri segmentlere ayırma ve tekrar birleştirme: Taşıma katmanı uygulama katmanı verisini uygun boyutlarda parçalar...

SDN'e Giriş

SDN’in ne olduğunu anlamak için, Microsoft dünyasında kullanılan dizin hizmeti hakkında biraz konuşmalıyız. Eskiden, merkezi yönetim veya otomasyon olmaksızın tek tek çalışan sunucular ve istemci makinelerine sahiptik. Daha sonraları diğer tüm makineleri kontrol edebilen, bunu yapılandırıldığımız ilkelerle gerçekleştiren, bir etki alanı denetleyicisi (domain controller) kavramını kullanmaya başladık.       Şimdi şöyle sorabiliriz; yönlendiriciler, katman 2 anahtarları ve çok katmanlı anahtarlar gibi ağ aygıtlarıyla da benzer bir konsepte sahip olabilir miyiz? Cevap; daha statik konfigürasyon kontrollü ağdan ziyade, ağın yazılım tabanlı kontrolü kavramını ifade eden SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) kullanılarak yapılabilir. Ağ programlanabilirliği terimi, ağın yazılım kontrolüne daha fazla odaklanmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir yazılımın, yönlendiricilerin ve anahtarların olası tüm farklı durumlarda nasıl çalışacağını kontrol etmemizi sağlayacak bir denetleyici kullanacağız ve bu,...